QUARANTINE EVENINGS vol 2

Παιχνίδια για ανάπτυξη της γλωσσικής νοημοσύνης
Συγγραφέας γλώσσα βιβλία λέξεις
Ιστορίες ποίηση 
Αφηγούμαι
Γραφή ΑΡΘΡΑ ΕΚΦΡΑΣΗ
Συζήτηση Blog

Παιχνίδια για να εμπλουτίσουμε ποσοτικά το λεξιλόγιο του παιδιού

  • Δίνουμε για αρχή μια έννοια – στόχο και γράφουμε μαζί με το παιδί ή τα παιδιά οποιαδήποτε σχετική λέξη μας έρχεται στο μυαλό. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, ενθαρρύνουμε την ελεύθερη ροή ιδεών. Φυσικά, δεν υπάρχει κριτική σε οποιαδήποτε ιδέα, γιατί μπλοκάρει τη σκέψη. Για παράδειγμα, για την έννοια – στόχο <καλοκαίρι> μπορούμε να βρούμε τις λέξεις <θάλασσα> , <κολυμπώ> , <ομπρέλα> , <μαγιο> , <διακοπές> , <ζέστη> , <ήλιος> κ.α.
  • Μια ακόμη δραστηριότητα είναι το δαχτυλοκουκλοθέατρο. Μια πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα γλωσσικής νοημοσύνης , η οποία συνδυάζει τη φιλαναγνωσία με την κίνηση και τη διαπροσωπική νοημοσύνη , είναι η θεατρική αναπαράσταση με δαχτυλόκουκλες. Αγοράζουμε δαχτυλόκουκλες με ήρωες, ζώα , επαγγέλματα ή ήρωες παραμυθιών και τις απλώνουμε στο χαλάκι οπού καθόμαστε για να διαβάσουμε μια όμορφη ιστορία. Ενώ εμείς αφηγούμαστε την ιστορία, προτρέπουμε το παιδί να φανταστεί τους πιθανούς διαλόγους ανάμεσα στα πρόσωπα και τους αναπαριστούμε με τις δαχτυλόκουκλες. Προαιρετικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε τα σκηνικά της ιστορίας ζωγραφίζοντας τα σε κόλλες Α4 και στερεώνοντας τα σε μια κοντινή κάθετη επιφάνεια.

Ενναλακτικές προτάσεις: Μπορούμε να αλλάξουμε λιγάκι την ιστορία, αν χρειαστεί, ή να προσθέσουμε λεπτομέρειες που εμπνεύστηκε το παιδί και θέλησε να τις χρησιμοποιήσει το παιδί στην ιστορία (π.χ. μια γιορτή, μια πρόταση γάμου, μια μονομαχία, κλπ)

Εντωμεταξύ καααπου είχα ζωάκια δαχτυλόκουκλες αλλά όπως σε κάθε σύγχρονο νοικοκυριό που σέβεται τον εαυτό του τις έχω χάσει. Οπότε πολύ απλά φτιάξαμε τις δικές μας .

Δες εδω τον τερατούκλη …

  • Φτιάχνω λέξεις από ονόματα . Σε μια μεγάλη κόλλα χαρτί γράφουμε το όνομα κάποιου μέλους της οικογένειας. Με έναν χρωματιστό μαρκαδόρο ξεχωρίζουμε τα φωνήεντα και τα σύμφωνα του ονόματος και τα γράφουμε σε διαφορετικά σημεία της κόλλας. Όσοι συμμετέχουν στο παιχνίδι ψάχνουν να βρουν και να γράψουν στην κόλλα λέξεις – μικρές ή μεγάλες – που μπορούν να φτιαχτούν με τα γράμματα του ονόματος. Ενναλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γραμματάκια απο το scrable ή να φτιάξουνε αυτοσχέδια τα παιδιά με πλαστελίνη.

Όλες αυτές τις υπέροχες ιδέες της βρήκα σε ένα βιβλίο που έχω και θεωρώ πως ΔΕΝ πρέπει να λείπει απο κανένα σπίτι με μικρά παιδιά. Περιέχει εμπειρίες, οδηγίες, συμβουλές, δραστηριότητες, τεστ για να καταλάβετε σε ποιο είδος νοημοσύνης έχει το παιδί σας (ή ακόμα και εσείς .. why not ) κλίση.

ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ της Ελένη Γαρυφαλάκη – Εκδόσεις Διόπτρα

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: