7 λόγοι για να καθήσετε όλοι στο τραπέζι

Τα τελευταία 20 χρόνια δεκάδες μελέτες επιβεβαιώνουν αυτό που οι γονείς γνωρίζουν διαισθητικά για μεγάλο χρονικό διάστημα: Το οικογενειακό «τραπέζι» είναι καλό για το πνεύμα, τον εγκέφαλο και το σώμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα κοινά γεύματα συνδέονται με πολλές έφηβες συμπεριφορές που οι γονείς προσεύχονται : μειωμένα ποσοστά κατάχρησης ουσιών, διατροφικές διαταραχές και κατάθλιψη. Καθώς και υψηλότερους βαθμούς μέσου όρου και αυτοεκτίμησης. Για τα μικρά παιδιά, η συζήτηση στο τραπέζι ενισχύει πάρα πολύ το λεξιλόγιο τους. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι τα παιδιά που τρώνε κανονικά οικογενειακά δείπνα μεγαλώνουν σε ενήλικες που τρώνε υγιέστερα και έχουν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.

Η Anne K. Fishel, Ph.D., συγγραφέας του «Home for Dinner: Mixing Food, Fun and Conversation for a Happier Family and Healthier Kids», διευθύντρια του Family and Couples Therapy Program στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και κλινικός συνεργάτης ψυχολογίας στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, έχει να μας προτείνει 7 λόγους που είναι καλό να τρώμε όλοι μαζί.

 

1. Δεν χρειάζεται να είναι καθημερινά.

Δεν χρειάζεται να γευματίζετε κάθε βράδυ για να αποκομίσετε τα οφέλη. Θα μπορούσε να είναι το πρωινό, το brunch στο σαββατοκύριακο, το σνακ take-a-break το βράδυ ή ένας συνδυασμός αυτών. Και δεν υπάρχει μαγικός αριθμός. Το θέμα είναι να κάνουμε μια δέσμευση για ένα οικογενειακό γεύμα όπου ο καθένας κάθεται για να μοιραστεί το  φαγητό του, να διασκεδάσει και να μιλήσει για πράγματα που έχουν σημασία.

2. Παίξτε με το φαγητό σας.

Με τον καταιγισμό των online παιχνιδιών, οι ενήλικες και τα παιδιά έχουν χάσει την ευκαιρία να παίξουν με πραγματικά αντικείμενα που μπορούν να αγγιχτούν, να μυρίζουν και να μεταμορφώνονται. Έτσι παίξτε μαζί. Το μαγείρεμα είναι μια δραστηριότητα που εξακολουθεί να περιλαμβάνει τις αισθήσεις μας και τα χέρια μας, και είναι κάτι που μπορούμε ακόμα να κάνουμε μαζί. Μπορείτε να καθαρίσετε τις σαλάτες και να επιλέξετε όλοι λαχανικά για να δημιουργήσετε πρόσωπα, δέντρα και αυτοκίνητα. Παίξτε με νέες γεύση ή ζητείστε από όλους να μαντέψουν τα συστατικά.

3. Είναι εφικτό.

Παρά το ταραχώδες πρόγραμμα εργασίας των γονέων και τις πολυάσχολες δραστηριότητες του παιδιού, είναι πολύ εφικτό να έχετε οικογενειακά δείπνα. Η όλη διαδικασία μαγειρέματος και κατανάλωσης μαζί μπορεί να διαρκέσει μόνο μία ώρα (λιγότερο από 30 λεπτά για μαγείρεμα και το μέσο γεύμα είναι 22 λεπτά).Η ωρα του δείπνου είναι η πιο αξιόπιστη ώρα της ημέρας που πρέπει να συνδεθούμε μεταξύ τους. Όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι είναι συνδεδεμένα με τους γονείς τους, είναι σαν μια ζώνη ασφαλείας στον παιδικό δρόμο.

4. Δοκιμάστε νέες δραστηριότητες και μοιραστείτε τα ταλέντα σας.

Το δείπνο μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να δοκιμάσετε νέες συμπεριφορές. Ένα οικογενειακό δείπνο είναι σαν μια αυτοσχεδιαστική θεατρική παράσταση. Η οικογένεια εμφανίζεται νύχτα μετά τη νύχτα και ως ομάδα μπορούν να δοκιμάσουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης μεταξύ τους. Ή, η συμπεριφορά ενός μέλους μπορεί να εκτοξεύσει έναν καταρράκτη άλλων. Για παράδειγμα, μια οικογένεια μπορεί να συμφωνήσει να αποφύγει να κάνει αρνητικά σχόλια στο τραπέζι και να δει τι συμβαίνει. Ή ένας έφηβος μπορεί να κληθεί να μαγειρέψει για το δείπνο.

5. Μοιραστείτε το οικογενειακό ιστορικό σας.

Το τραπέζι είναι το καλύτερο μέρος για να πεις ιστορίες και τα παιδιά που γνωρίζουν τις οικογενειακές τους ιστορίες είναι πιο ανθεκτικά και αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους. Οι πιο εμπνευσμένες είναι οι ιστορίες για τις αντιξοότητες όπου μαθαίνεται ένα μάθημα ή αρνητικά γεγονότα που μετατρέπονται σε κάτι καλό. Οι ιστορίες μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο και βοηθούν τα παιδιά να συνδεθούν με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό τους. Πείτε ιστορίες για τον εαυτό σας και για άλλα μέλη της οικογένειας όταν ήταν στην ίδια ηλικία με τα παιδιά σας. Πείτε ιστορίες για το ρομαντισμό, τις πρώτες θέσεις εργασίας, τη μετανάστευση, τον τρόπο επιλογής των ονομάτων, το παιδικό κατοικίδιο, την αγαπημένη συνταγή ή την καταστροφή στην κουζίνα.

6. Μείνετε συνδεδεμένοι.

Η συνομιλία στο τραπέζι είναι μια από τις πλουσιότερες εμπειρίες γλωσσών που μπορείτε να παρέχετε στα παιδιά σας. Πότε άλλοτε καθόμαστε και μιλάμε για αρκετά λεπτά, προσφέροντας πολλά σχόλια και εξηγήσεις σε ένα θέμα; Δοκιμάστε να κάνετε ερωτήσεις που υπερβαίνουν το «Πώς ήταν η μέρα σας;» Για παράδειγμα, ζητήστε από όλους να πείτε ένα τριαντάφυλλο (κάτι θετικό) και ένα αγκάθι (κάτι αρνητικό) για τη σημερινή ημέρα, καθώς και ένα μπουμπούκι (αυτό που επιθυμείτε θα συμβεί αύριο).

7. Είναι καλό και για σας.

Τα τελετουργικά όπως το δείπνο, που τονίζουν ότι ο κόσμος είναι συχνά φρενήρης και εκτός ελέγχου, είναι καλά και για τους ενήλικες. Γνωρίζοντας ότι ένα μέρος της ημέρας σας ξεδιπλώνεται με τον ίδιο τρόπο, μέρα με τη μέρα, είναι παρήγορο για σας.

Έτσι, η Anne Fischel μας χτυπάει το κουδούνι του δείπνου και μας προσκαλει με την οικογένειά μας να έρθουμε στο τραπέζι. Το δείπνο είναι κάτι περισσότερο από ένα σταθμό σίτισης. Τα τρόφιμα θα φέρουν την οικογένεια στο τραπέζι, αλλά είναι η συζήτηση και οι ιστορίες που μας κρατούν εκεί. Σε μια ώρα, μπορείτε να δημιουργήσετε άνεση, διασκέδαση, παιχνίδι και σημαντική συνομιλία – ένα γεύμα κάθε φορά.

Αποτέλεσμα εικόνας για family dinner

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: