Τέλειοι γονείς

Δεν υπήρχε και δεν θα υπάρχει τέτοιος ορισμός και τέτοια έννοια.

Εφόσον δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι δε μπορούν να υπάρξουν και τέλειοι γονείς. Και ειδικά η τέλεια μαμά, αφού τέτοιου είδους ανησυχίες βασανίζουν περισσότερο το δικό μας μυαλουδάκι μιας και υπάρχει ενας αξιοζήλευτος μηχανισμός απλούστευσης των γεγονότων στο μυαλό των αρσενικών. Διάβασα πρόσφατα ενα εξαιρετικό βιβλίο του Ματθαίου Γιωσαφάτ – Να παντρευτεί κανείς ή να μη παντρευτεί – που εξηγεί με ενα τόσο γήινο τρόπο πως κανένας γονιός δεν είναι τέλειος. Απλά υπάρχουν  σωστοί γονείς, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν μεγαλώσει και αυτοί απο σωστούς γονείς. Και ποιος είναι δηλαδή ο σωστός γονιός? Σωστός γονιός είναι ο ώριμος γονιός, δηλαδή ο ώριμος άνθρωπος. Αυτός που στα πρώτα 5-6 χρόνια της ζωής του παιδιού θα το γαλουχήσει σωστά.  Χωρίς να το «τιμωρεί» επειδή στο παιδί βλέπει την ανολοκλήρωση που πήρε απτο πατέρα ή τη μητέρα του.

Όλοι οι γονείς λοιπόν κουβαλάμε τις δικές μας μαύρες στιγμές, τα δικά μας απωθημένα απο τα δικά μας πρώτα 5 με 6 χρόνια, και το ξέρουμε. Το αντιλαμβανόμαστε. Και εμείς με τη σειρά μας δημιουργούμε τα απωθημένα των παιδιών μας. Γιατί έτσι είμαστε φτιαγμένοι. Είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε μηχανές και στο γενετικό μας υλικό υπάρχει γραμμένη η λέξη λάθος. Όμως για καλό όλων μας υπάρχει γραμμένη και η λέξη επανορθώνω, η λέξη επόμενη μέρα. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να επανορθώσουμε για τα λάθη μας.

Αγαπημένη μου λοιπόν  και δυνατή μάνα, μην απελπίζεσαι που φώναξες ή ούρλιαξες στο παιδί σου.Που ανάμεσα στη δουλειά, στο μαγείρεμα, στις ορμόνες, στο σιδέρωμα, στην αυπνία πρόταξες τον δείχτη σου και βγήκες εκτός εαυτου. Είσαι άνθρωπος. 

Αγαπημένη μου και θαρραλέα μάνα μη τα βάζεις με τον εαυτό σου που αντί να περάσεις χρόνο (ποιοτικό που λένε σήμερα οι ψαγμένοι παιδαγωγοί) με το παιδί σου, προτίμησες να περάσεις χρόνο με μια φίλη. Έγινες μαμά, δε σημαίνει πως σταμάτησες να είσαι γυναίκα, φίλη.  Είσαι άνθρωπος.

Αγαπημένη μου και τετραπέρατη μάνα πάντα υπάρχει η επόμενη μέρα. Ναι είναι λάθος να ουρλιάζεις στο παιδί σου και είναι ακόμα πιο άσχημο λάθος να το κάνεις καθημερινά, όμως πάντα μπορείς να επανορθώσεις. Ναι είναι λάθος να το βάζεις τιμωρία χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο ή να του μιλάς υποτιμητικά, πάνω στα νεύρα της στιγμής. Ναι είναι λάθος να αφήνεις το παιδί σου να κλαίει γιατί έτσι θα γίνει πιο αυτόνομο, όμως πάντα μπορείς να επανορθώσεις.

Ανάμεσα λοιπόν στην τόσο απαιτητική μέρα ενός γονιού πρέπει να υπάρχουν δυο αρετές που είναι υπεραρκετές για να μεγαλώσει το δυνατότερο σωστά ένα παιδί. Υπομονή και Αγάπη. Μη ψάχνεις την τελειότητα. Ψάξε την αγάπη μέσα στην υπομονή και την υπομονή μέσα στην αγάπη.

Χρύσα Τσένη

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: