Επιβράβευση και παιδιά..

bravo

Συχνά τα παιδιά αναζητούν την προσοχή των σημαντικών Άλλων ακόμα και αν αυτή η προσοχή είναι αρνητική, ως απάντηση σε κάποια συμπεριφορά που δεν εγκρίνει ο γονέας. Ακόμα και η αρνητική προσοχή είναι προτιμότερη από την απουσία προσοχής για τα παιδιά. Είναι σημαντικό λοιπόν να δίνεται μια συχνή επιβράβευση για μικρά καθημερινά πράγματα πράγμα το οποίο μπορεί να αποτρέψει την ανάγκη των παιδιών να συμπεριφέρονται ανάρμοστα προκειμένου να εστιάσουν τη προσοχή των γονέων.

 

Είναι σημαντικό να δίνεται συχνή επιβράβευση στα παιδιά. Έχει επισημανθεί μεγαλύτερη βελτίωση των μοτίβων συμπεριφοράς μέσω της επιβράβευσης από ότι με την επιβολή πειθαρχίας. Η επιβράβευση μπορεί να πάρει ποικίλες μορφές, υλικές και άυλες. Ωστόσο η θετική επιβράβευση μέσω της θετικής ανατροφοδότησης και την έκφραση της στοργικότητας και της αγάπης φαίνεται να είναι εκείνη που παίζει σημαντικότερο ρόλο και είναι πιο αποτελεσματική.

 

Το παιδί έχει την ανάγκη να αισθανθεί ότι ακούγεται και ότι αναγνωρίζουν την παρουσία του. Είναι σημαντικό λοιπόν οι γονείς να μιλάνε στο παιδί τους, να του εκφράζουν την ευχαρίστηση ή τη δυσαρέσκειά τους για κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά του. Έτσι το παιδί μπορεί να μπει σε μια διαδικασία διαφοροποίησης της συμπεριφοράς του, βάσει του περιεχομένου και συγχρόνως του αποτελέσματος που έχει.

 

Η βλεμματική επαφή επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τη στιγμή που το παιδί δέχεται την επιβράβευση. Η άμεση βλεμματική επαφή του γονέα με το παιδί  δίνει την αίσθηση στο παιδί ότι έχει την πλήρη προσοχή του γονέα, όπως και το χαμόγελο ή το γνέψιμο. Παράλληλα, η σωματική επαφή, όπως το χάδι, το φιλί και η αγκαλιά, μπορούν να ενισχύσουν την θετική ανατροφοδότηση ακόμη περισσότερο καθώς και η επιλογή των λέξεων θετικής σημασίας. Τα σχόλια πρέπει να είναι όλα θετικά. Είναι εύκολο κάποιος γονέας, χωρίς βέβαια να το κάνει σκόπιμα, να παρασυρθεί και να χρησιμοποιήσει ίσως σαρκασμό ή κάποιο αρνητικό χαρακτηρισμό. Ο σαρκασμός όμως, όπως η ειρωνεία, είναι μορφές επιθετικότητας που κρύβουν εχθρικότητα και απόσταση, κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφεύγεται. Κάποιες φορές είναι δύσκολο για τα παιδιά να λάβουν τη θετική ανατροφοδότηση και να την ακούσουνε εάν περιέχει και αρνητικά στοιχεία που τη συνοδεύουν. Οι αρνητικές λέξεις ή φράσεις, μπορούν να επικαλύψουν τις θετικές πολύ εύκολα.

 

Επιπλέον, η επανάληψη της θετικής ανατροφοδότησης σε κάποιους σημαντικούς Άλλους, μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική. Με την επανάληψη, εννοούμε το μοίρασμα, την αναφορά της καλής συμπεριφοράς του παιδιού για την οποία δέχτηκε την θετική ανατροφοδότηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δεχτεί επιπλέον θετική ανατροφοδότηση για την καλή του συμπεριφορά και να ενισχυθεί. Η διπλή δόση θετικής ανατροφοδότησης δίνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα θετικής ενίσχυσης. Είναι σημαντικό επίσης οι γονείς, να επιδιώκουν εάν χρειαστεί να επιπλήξουν το παιδί τους, να το κάνουν σε κάποιο ιδιωτικό χώρο και να το αποφεύγουν σε δημόσιο ενώ να επιδιώκουν να το επαινούν σε δημόσιο χώρο.

Πηγή: http://www.psychologynow.gr/

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: