10 λόγοι για να στείλετε το παιδί σας κατασκήνωση

pame-kataskinosi-2012

Η κατασκήνωση αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για να ενισχύσει το παιδί την ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική του ωρίμανση.

1. Το παιδί ανακαλύπτει τον εαυτό του. Μέσα από την ποικιλία των ερεθισμάτων και δραστηριοτήτων που προσφέρονται στην κατασκήνωση δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να ανακαλύψει και να αναπτύξει τις κλίσεις και τις ικανότητες του.

2. Το παιδί γίνεται πιο ανεξάρτητο. Η κατασκήνωση είναι το ιδανικό μέρος μέσα στο οποίο το παιδί ασκείται στο να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του χωρίς τη καθοδήγηση των γονέων. Το παιδί μαθαίνει να διαχειρίζεται τις καθημερινές επιλογές για τον εαυτό του και να διαπραγματεύεται τις ανάγκες του οχι μόνο με τους συνομήλικους του αλλά και με ενήλικες άλλους εκτός απο τους γονείς και τους δασκάλους μέσα σε ενα ασφαλές, προστατευμένο και γεμάτο φροντίδα περιβάλλον. Το παιδί βιώνει αυτή την κατάσταση σαν ελευθερία ώστε να ανθίσει η προσωπικότητα του σε νέες κατευθύνσεις. Έτσι το παιδί αξιοποιεί τις δυνατότητες του και αναπτύσσει το δυναμικό της προσωπικότητας και του εαυτού του πολυπλεύρως.

3. Το παιδί γίνεται πιο ανθεκτικό καθώς καλείται να προσαρμοστεί και να επιβιώσει. Μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον το παιδί ενισχύεται να δοκιμάσει και να καταπιαστεί με καινούργιες δραστηριότητες και εμπειρίες μέσα στις οποίες και με τη βοήθεια του ομαδάρχη θα βρεί κάποια να ξεχωρίσει και να νιώσει υπερήφανο. Συνεπώς δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να αναπτύξει μια δυνατή αίσθηση της ταυτότητας. Έτσι τα παιδιά νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο της ζωής τους. Αυτή την εμπειρία της αυτό αποτελεσματικότητας θα την μεταφέρουν και γενικεύσουν αργότερα στη ζωή τους με περισσότερες πιθανότητες να γίνουν ικανοί στο να λύνουν προβλήματα σε νέες καταστάσεις.

4. Το παιδί μαθαίνει να αντιμετωπίζει τους φόβους του! Μέσα σε ενα μη ανταγωνιστικό περιβάλλον το παιδί ενισχύεται να προσπαθήσει ξανά και ξανά και να απολαύσει κατορθώματα και αλλαγές δίνοντας χώρο στη δημιουργικότητα του, την έμφυτη τάση για μάθηση καθώς και στην ελεύθερη έκφραση.

5. Η κατασκήνωση βοηθάει τα παιδιά να χτίσουν αυτοεκτίμηση και να βιώσουν την επιτυχία. Μακριά απο τον ακαδημαϊκό, κοινωνικό και αθλητικό ανταγωνισμό που βιώνουν στο σχολικό πλαίσιο τα παιδιά αφήνουν πίσω τους τις ετικέτες που  κουβαλούν στο σχολείο και στο μη ανταγωνιστικό περιβάλλον της κατασκήνωσης λαμβάνουν δίκαιη και ισότιμη συμπεριφορά μέσα απο ποικιλία δραστηριοτήτων έχοντας έτσι την ευκαιρία να βιώσουν την επιτυχία.

6. Το παιδί εκπαιδεύεται σε κανόνες και όρια. Μέσα από την ανάπτυξη και ενίσχυση της ομαδικότητας και συνεργατικότητας αποβάλει τον εγωκεντρισμό της παιδικής ηλικίας και γίνεται πιο υπεύθυνο.

7. Η κατασκήνωση βοηθάει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα αθλήματα και τη φύση και να υιοθετήσουν ενα υγιεινό τρόπο ζωής. Ζουν και για λίγο μακριά απο την τεχνολογία ( τηλεόραση, κινητά τηλέφωνα, internet κλπ) και ανακαλύπτουν απο την αρχή τη δημιουργική τους δύναμη στον αληθινό κόσμο, με αληθινούς ανθρώπους και αληθινά συναισθήματα. Η κατασκήνωση είναι αληθινή.

8. Η κατασκήνωση προσφέρει στα παιδιά έναν ιδανικό συνδυασμό εμπειριών που τους προετοιμάζει για την μετέπειτα ζωή σε πολλαπλά επίπεδα: κοινωνικό (μαθαίνουν να μοιραζονται, να συμβιώνουν, να επικοινωνούν να συνεργάζονται, να διαχειρίζονται το χαρτζιλίκι τους αναπτύσσουν ηγετικές ικανότητες), συναισθηματικό ( γεμίζει η ψυχή τους χαρά) και ψυχικό (μαθαίνουν να είναι πιο έμπιστοι , αξιόπιστοι, να νοιάζονται και για τους άλλους και να σέβονται τον εαυτό τους, να είναι επινοητικοί και δημιουργικοί). Μετέπειτα δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να ενισχύσουν στο σπίτι τις νέες δεξιότητες που τα παιδιά τους έμαθαν στην κατασκήνωση.

9. Η άμεση επαφή με τη φύση ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις των παιδιών και έτσι διευκολύνει τη μάθηση. Ιδιαίτερα ευεργετική είναι η κατασκήνωση για παιδιά που έχουν ελλειμματική  κοινωνική ανάπτυξη και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

10. Όμως το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι τα παιδιά μπορούν να χαλαρώσουν, να γελάσουν, να παίξουν, να τραγουδήσουν, να χορέψουν ανέμελα και φυσικά να κάνουν πολλούς φίλους!! Σύμφωνα με έρευνες δεν είναι απαραίτητο να μείνει το παιδί ένα μήνα στην κατασκήνωση για να φανούν τα ευεργετικά της αποτελέσματα ακόμα και 10 μέρες αρκούν!! Καλό είναι το παιδί να συμμετέχει ενεργά σε αυτήν την απόφαση και να λαμβάνονται υπόψη οι προτιμήσεις του, οι επιθυμίες του, οι κλίσεις του αλλά και να έχει παρέα μαζί του.

 

Πηγή: Ελίνα Διαμαντάκη, Ψυχολόγος, MSc

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: