Κάνω μια ευχή για τα παιδάκια του κόσμου..

children-day

Τα παιδάκια γιορτάζουν σήμερα. Γιορτάζουν τα δικαιώματα τους στην μάθηση, στην υγεία (σωματική και πνευματική), το δικαίωμα τους να υπάρχουν και να είναι ίσα μέσα στο κοινωνικό σύνολο που μεγαλώνουν. Δυστυχώς εν έτη 2013 σε όλα σχεδόν τα μέρη της Γης αυτά είναι δικαιώματα γραμμένα σε χαρτιά, δίχως να αγγίζουν την πραγματικότητα, χωρίς κανένα σημείο αναφοράς.

Εκατομμύρια παιδιά συνεχίζουν να πεθαίνουν από ασιτία και να εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες. Σύμφωνα με στοιχεία της Unicef 22.500 παιδιά χάνουν ημερησίως τη ζωή τους από έλλειψη εμβολίων, τροφής και νερού.

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα δικαιώματα που διαβάζοντας τα μας φαίνονται  τόσο αυτονόητα όμως σε κάποιες χώρες, σε κάποιες γειτονιές, σε κάποια σπίτια υπάρχουν παιδιά που στερούνται κάποιο από αυτά και μερικές φορές όλα από τα δικαιώματα τους.

Το 1959 λοιπόν οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών ψήφισαν τη διακήρυξη για τα δικαιώματα του παιδιού:

1. Όλα τα παιδιά είναι ίσα, ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα και θρησκεία

2. Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώσουν , σωματικά και ψυχικά, με τρόπο φυσιολογικό και υγιεινό.

3. Κάθε παιδί, από τη στιγμή που θα γεννηθεί, δικαιούται να έχει ένα όνομα και μια εθνικότητα.

4. Το κάθε παιδί πρέπει να τρέφεται ικανοποιητικά, να έχει σπίτι, ψυχαγωγία και ιατρική φροντίδα.

5. Αν το παιδί έχει κάποιο σωματικό πρόβλημα, δικαιούται να έχει ιδιαίτερη φροντίδα και εκπαίδευση.

6. Τα παιδιά χρειάζονται μία οικογένεια.. Αν δεν έχουν οικογένεια, ή αν είναι πολύ φτωχή, οφείλει να τα φροντίσει το κράτος

7. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μάθηση. Τουλάχιστον η στοιχειώδης εκπαίδευση πρέπει να είναι δωρεάν και υποχρεωτική.

8. Αν συμβεί κάτι έκτακτο, στα παιδιά πρέπει να παρέχεται βοήθεια πριν απο όλους τους άλλους.

9. Κανένα παιδί δεν πρέπει να δουλεύει αν δεν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία και δεν πρεπει να κάνει ποτέ ανθυγιεινή εργασία

10. Τα παιδιά πρεπει να μεγαλώνουν μέσα σε ένα πνεύμα φιλίας, ειρήνης και παγκόσμιας αδελφοσύνης.

Υπάρχουν ευτυχώς και τα καλά νέα, τα αισιόδοξα.  Πρόσφατα παρουσιάστηκε η Ειδική Επετειακή Έκθεση της UNICEF «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο» για τα επιτεύγματα, τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις όσον αφορά στα δικαιώματα των παιδιών. Η Έκθεση επισημαίνει τη μεγάλη πρόοδο που επιτεύχθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όπως η μείωση των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών, από 12,5 εκατομμύρια το 1990 σε 8,8 εκατομμύρια το 2008 (μείωση κατά 28%) καθώς και  η παροχή πρόσβασης σε καθαρό νερό σε 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους για την περίοδο 1990-2006. 

Έρχονται Χριστούγεννα και λίγο πολύ όλοι μας ανάλογα το βαλάντιο μας θα κάνουμε δώρα στους δικούς μας ας μη ξεχάσουμε λοιπόν τα παιδάκια του κόσμου, της χώρας μας , της διπλανής μας πόρτας που θα περάσουν τις γιορτινές αυτές μέρες πεινασμένα, χωρίς στέγη, ορφανά, άρρωστα. Υπάρχουν δεκάδες, εκατοντάδες σύλλογοι και οργανισμοί που περιμένουνε τη βοήθεια μας κάθε μέρα. Οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση, ένα παιχνίδι, καινούργια παπούτσια ή ρούχα, βιβλία για να ταξιδεύουν στις σελίδες τους. Δε χρειάζονται πολλά χρήματα, κανένας δε μας ζήτησε πολλά χρήματα … χρειάζεται όμως μπόλικη αγάπη και θέληση. Ας μη ξεχνάμε ότι η ζωή είναι ΤΟΣΟ απρόβλεπτη που μπορεί το δικό μας παιδί, το δικό μας ανήψι, το δικό μας  εγγόνι να βρεθεί σε αντίστοιχη θέση.

Θα κλείσω κάνοντας μια ευχή και θέλω να κλείσετε τα μάτια και να την κάνετε όλοι μέσα από τη καρδιά σας …

Εύχομαι μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερα παιδιά να κοιμούνται υγιή και χορτασμένα μέσα σε μια ζεστή αγκαλιά…

 

Σας φιλώ παρεάκια μου και να προσέχετε τα παιδάκια σας..

Συγγραφέας: Χρύσα Τσένη

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: