Όλες οι μανούλες έχουμε κρατημένες τις πρώτες ζωγραφιές των παιδιών μας και όλες τα κυνηγάμε απο πίσω με ένα υγρό πανί για να καθαρίζουμε τις μουτζούρες τους απο ..ΠΑΝΤΟΥ!! 🙂 🙂 Σωστά;;
Ε λοιπόν παρόλη την ακαταστασία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιορίζουμε τα παιδιά και να μη τα αφήνουμε να ζωγραφίσουν (οι κηρομπογιές θα σας σώσουν) και επιπρόσθετα, αφού διαβάσετε το σημερινό άρθρο, θα βλέπετε τις ζωγραφιές τους με άλλο μάτι!
Η ζωγραφική για τα παιδιά δεν αποτελεί μονάχα τρόπο έκφρασης αλλά κυρίως τρόπο επικοινωνίας. Μέσα απο τη ζωγραφιά τους μας δείχνουν πως βλέπουν το κόσμο που τους περιβάλλει μέσα απο τα μάτια τους. Το παιδικό ιχνογράφημα είναι μια ειλικρινής ομιλία με την οποία το παιδί εξωτερικεύει το βαθύτερο νόημα της ψυχής του.
Απο τη στιγμή που είναι σε θέση να πιάνει και να κρατάει μολύβι στο χέρι του ενα παιδί, είναι και σε θέση να αποτυπώνει στο χαρτί. Το αποτέλεσμα είναι ενα σύνολο απο γραμμές κυκλικές, άκλειστες ή και κλειστές. Ακόμα και αυτή η μουτζούρα για εμας έχει να μας πεί πολλά!
Σε τι θέση είναι η μουτζούρα; Όταν η ζωγραφιά γίνεται στη μέση του χαρτιού το παιδί χαρακτηρίζεται απο ασφάλεια. Σε αντίθετη περίπτωση εάν το σχέδιο γίνει σε κάποια γωνία του χαρτιού, δείχνει ενα παιδί συνεσταλμένο, εγωκεντρικό με δυσκολίες προσαρμογής. Απο τα 3 χρόνια που το παιδί ζωγραφίζει ανθρώπους και πρόσωπα, η αξιόλογηση της ζωγραφιάς του έχει άλλες ερμηνίες. Αν το ελεύθερο σχέδιο του παιδιού είναι συμμετρικό, απλό, με ελαφρά χρώματα, τούτο σημαίνει ότι πρόκειται για άτομο τακτικό, παρατηρητικό, με έντονα τα σημάδια της ψυχικής υγείας.
- Όταν το ιχνογράφημα, που παρουσιάζει ανθρώπινο σώμα είναι μεγάλο και επιβλητικό, τούτο σημαίνει πως το πρόσωπο τούτο θαυμάζεται από το παιδί και θέλει να του μοιάσει.
- Αν το σχέδιο έχει ελλείψεις, παραλείψεις, με άσχημο πρόσωπο, αυτό αποδεικνύει πως το παιδί τρέφει μίσος και αντιπάθεια στο εικονιζόμενο άτομο.
- Αν σχεδιάζει συχνά το πρόσωπό του, φανερώνει ένα κυρίαρχο τύπο παιδιού με εγωκεντρικές τάσεις.
- Αν στο σχέδιο του παιδιού παραλείπονται τα αφτιά, ενδέχεται να μην ακούει καλά, αν τα μάτια είναι μεγάλα και εκφραστικά, σημαίνει εξωστρεφή κοινωνικό τύπο, ενώ το αντίθετο φανερώνει κλειστό και εσωστρεφή τύπο με τάσεις απομόνωσης.
- Μικρές κα έντονες βλεφαρίδες προδίδουν εύθυμο τύπο, ενώ μικρές και κυκλικές παρουσιάζουν παιδί, στο οποίο κυριαρχεί ο ναρκισσισμός.
- Εγωκεντρικές τάσεις με στενότητα πνεύματος φανερώνει το σχέδιο του παιδιού, που αντί για κόρες σημειώνει στα μάτια τελείες, χωρίς κόγχες και βλεφαρίδες.
Η απεικόνηση και η θέση του παιδιού μέσα στη ζωγραφιά έχει να μας πει πολλά για το πως του συμπεριφέρονται μέσα στο σπίτι και με ποια πρόσωπα είναι περισσότερο δεμένα. Αν λοιπόν ζωγραφίσει τον εαυτό του πολύ κοντά σε ενα γονέα, αυτό σημαίνει ότι δε τα πάει πολύ καλά με αυτόν και ζητάει τη προσοχή του. Στην αντίθετη μεριά αν τοποθετήσει τον εαυτό του στη τελευταία θέση, σημαίνει ότι έτσι αισθάνεται μέσα στην οικογένεια ή ότι υποτιμάει τον εαυτό του. Είναι παρατηρημένο κάποιες φορές να παραλείπετε απο μια ζωγραφιά εντελώς ενα πρόσωπο (συνήθως αδελφός/η), αυτό φανερώνει πως υπάρχει ζήλια και αντιπάθεια προς το πρόσωπο αυτό. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται εάν απο τη ζωγραφιά της οικογενείας απουσιάζει το ίδιο το παιδί. Σημαίνει πως οι διαπροσωπικές σχέσεις με τα πρόσωπα της οικογένειας είναι ταραγμένες και επίσης φανερώνει τη χαμηλή αυτοεκτίμηση του παιδιού, και την απομόνωσή του από την οικογένεια.
Αξιόλογα διαγνωστικά στοιχεία για τη προσωπικότητα του παιδιού αποτελούν και τα χρώματα που χρησιμοποιεί. Τα ζωντανά και ανοιχτά χρώματα υποδηλώνουν παιδιά με ευχάριστη διάθεση και υγιεί ψυχικά, αντίθετα εαν επαναλαμβανόμενα χρησιμοποιούν μαύρο ή γενικά σκούρα χρώματα, τότε υπάρχει ψυχική αστάθεια.
Κάτι ακόμα που θυμάμαι απο τη Σχολή Γονέων που παρακολουθούσα πριν 2 χρόνια είναι ο ρόλος της καμινάδας και του ήλιου σε ενα παιδικό σχέδιο. Η καμινάδα γενικά συμβολίζει τη θαλπωρή και την ασφάλεια που αισθάνεται το παιδί και αν υπάρχει καπνός στη καμινάδα το παιδί νιώθει πολύ οικεία και μεγάλη σιγουριά με τη μητέρα του. Ο ήλιος με τη σειρά του συμβολίζει τον πατέρα. Η εμφάνιση του στο σχέδιο σημαίνει και τις ομαλές σχέσεις με το πρόσωπο αυτό. Φυσικά και εδώ υπάρχουν πολλά παρακλάδια, όπως πόσο μεγάλος είναι και σε ποια μεριά της ζωγραφιάς είναι.
Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν τις υπηρεσίες της επιστήμης κι ας παρατηρήσουμε τις ζωγραφιές των παιδιών μας. Φυσικά καλό είναι να μη περάσουμε στο άλλο άκρο και μόλις δούμε το παιδί να μιάσει το μαύρο μαρκαδόρο να το τρέχουμε σε ειδικούς . Εαν δούμε ενα διαφορετικό τρόπο ζωγραφικής, εαν δούμε ότι το παιδί μας ζωγραφίζει μονάχα με σκούρα χρώματα ( και έχει τη δυνατότητα να ζωγραφίσει και με άλλα χρώματα) ή γενικά περίεργες και άσχημες απεικονήσεις , τότε είναι καλό να επισκεφτούμε εναν ειδικό. Και πάλι δε χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε, μπορεί να είναι μια φάση του παιδιού, ενα άγχος προσωρινό που περνάει και ο ειδικός θα μας βοηθήσει να το καταλάβουμε και να το διορθώσουμε.
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το με τις φίλες σας .. θα το εκτιμούσα 🙂
Συγγραφέας : Χρύσα Τσένη
Σχολιάστε