Το καλοκαίρι έφτασε χθες και επίσημα, οι ζέστες φούντωσαν( επιτέλους!) και μια βουτιά στη θάλασσα ή στη πισίνα είναι το αντίδοτο στις υψηλές θερμοκρασίες! Συνήθως οι πισίνες αποτελούν την εύκολη λύση για να δροσιστούμε όταν η θάλασσα είναι σχετικά μακριά ή όταν δεν υπάρχει καθόλου θάλασσα στη περιοχή μας. Πόσο επικίνδυνο είναι όμως να κολλήσουμε κάποια λοίμωξη απο τις πισίνες;
Είναι αρκετά επικίνδυνο, ιδιαίτερα για τα παιδιά, τις εγκύους και τους ηλικιωμένους.
Οχι μη στεναχωριέσαι μπορείς να συνεχίσεις να πίνεις το παγωμένο σου καφεδάκι στη ξαπλώστρα της πισίνας, απλά ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές, ώστε να μη σου βγει ξινός ο καφές!
- Μη κολυμπάτε αν έχετε κάποιο τραύμα ή ανοιχτή πληγή.
- Μη καταπίνετε νερό απο πισίνες, θάλασσες ή λίμνες. Συνήθως τα μικρόβια εισέρχονται απο το στόμα και οχι απο το κολύμπι.
- Μη κολυμπάτε αν έχετε διάρροια, διότι μπορεί να μεταφερθεί στο νερό και να μολυνθεί.
- Να κάνετε ντους πριν μπείτε στη πισίνα.
- Μη κάθεστε στο πεζούλι γύρω απο τη πισίνα. Είναι ενας σίγουρος τρόπος να κολλήσετε κάποιο μικρόβιο. Όσο κι αν θέλουν τα παιδιά σας να κάθονται στην άκρη και να πλατσουρίσουν μη το επιτρέπεται. Αν παρόλα αυτά αρχίσουν οι γκρίνιες και οι φωνές βάλτε τα τουλάχιστον να καθήσουν πάνω σε ενα στρωματάκι ή σε μια δική σας σανίδα κολυμβητηρίου.
- Να φοράτε γυαλιά ή μάσκα όταν κάνετε μακροβούτια ή θέλετε να βλέπετε μέσα στο νερό. Προφυλάσσετε τα μάτια σας απο την είσοδο μικροβίων.
- Μη πιστελυετε ότι το χλωριωμένο ή το αλμυρό νερό θα σας απολυμάνει τη πληγή. Τις περισσότερες φορές ισχύει το αντίθετο.
- Να πλένετε πολυ καλά τα χέρια σας μετά τη τουαλέτα ή την αλλαγή της πάνας του μωρού σας. Εμποδίζετε τα μικρόβια να μολύνουν το νερό που θα πιάσετε.
- Εάν ανήκετε στις παραπάνω ευπαθείς ομάδες καλό είναι να αποφεύγετε τα στάσιμα νερά (λίμνες, πισίνες). Προτιμήστε τα ζεστά, καθαρά νερά της θάλασσας.
Καλές βουτιές κοριτσάρες μου και ΠΡΟΣΟΧΗ!! Τα μάτια σας και το νου σας στα μικρά σας! Παιδιά και νερό είναι πολύ πολύ επικίνδυνος συνδυασμός!
Φιλάκια στα μουτράκια σας..
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το με τις φίλες σας..θα το εκτιμούσα.. 🙂
Συγγραφέας: Χρύσα Τσένη
- Μην κολυμπάτε αν έχετε διάρροια ή μολυσματικές ασθένειες, καθώς αυτό μπορεί να μολύνει το νερό.
- Μην κολυμπάτε αν έχετε κάποιο τραύμα ή ανοιχτή πληγή.
- Μην καταπίνετε νερό από πισίνες, θάλασσες ή λίμνες και προφυλάξτε τα μικρά παιδιά από αυτό. Συνήθως, τα μικρόβια εισέρχονται στον οργανισμός μας από το στόμα & όχι από το κολύμπι.
- Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι το χλωριωμένο ή αλμυρό νερό, θα απολυμάνει την πληγή τους. Αυτό δεν ισχύει, αντιθέτως, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν χειρότερα.
- Να κάνετε πάντα ντους, πριν μπείτε στην πισίνα.
- Να φοράτε γυαλιά ή μάσκες για να κοιτάτε μέσα στο νερό ή όταν κάνετε μακροβούτια. Έτσι προφυλάσσετε τα μάτια σας.
- Μην κάθεστε στο πεζούλι γύρω από την πισίνα. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να κολλήσετε κάποια μικρόβιο. Χρησιμοποιείστε την σκάλα που υπάρχει για να μπείτε στην πισίνα ή βουτήξτε προσεχτικά από την βαθιά πλευρά. Όσο κι αν τα παιδιά θέλουν να καθήσουν στην άκρη της πισίνας για να πλατσουρίσουν μην το επιτρέπετε. Αν παρόλα αυτά αποφασίσετε να το κάνετε, βάλτε το ή καθίστε το πάνω σε προστατευτικό στρωματάκι ή σανίδα κολυμβητηρίου δική σας.
- Να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας μετά την τουαλέτα ή την αλλαγή της πάνας του μωρού σας.
- Αν ανήκετε σε κάποια απο τις ευπαθείς ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο, καλό είναι να αποφεύγετε τόσο πολυσύχναστα μέρη για κολύμπι .Προτιμήστε τις καθαρές παραλίες της θάλασσας!
- Ζητήστε συμβουλές από τον παιδίατρό σας!
– See more at: http://www.goneisonline.gr/articles/pisines-poso-asfaleis-einai#sthash.qX98ruIh.dpuf
Σχολιάστε