Όταν ήμουν έγκυος το πρώτο πράγμα που άκουγα απο όλους ήταν : Μη κουράζεσαι!!…Μη σκύβεις.. μη τεντώνεσαι!! Πράγματα λίγο πολύ γνωστά. Στη πορεία όμως και με τη βοήθεια του διαδικτύου και πολλών βιβλίων έμαθα και άλλα πολλά ενδιαφέροντα, που συνήθως οι μαμάδες και οι γυναίκες της παλιάς σχολής δεν τα ξέρουν.
- Εξεταστείτε για β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο. Αυτός είναι μια πολύ κοινή κολπική μόλυνση, που, σε ορισμένες περιπτώσεις, ευθύνεται για την πρόωρη γέννηση και το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου.
- Κάντε το φολικό οξύ σύμμαχό σας. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων φολικού οξέος ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο της δισχιδούς ράχης και της γέννησης λιποβαρών μωρών. Φροντίστε να λαμβάνετε 400μgφολικού οξέος τις πρώτες δώδεκα εβδομάδες και ενισχύστε την διατροφή σας με τρόφιμα που περιέχουν φολικό οξύ, όπως σπανάκι, μπρόκολο, πράσινα φασόλια κτλ.
- Πείτε «όχι» στα φιστίκια και στις τροφές στις οποίες ο σύντροφός σας είναι αλλεργικός. Παρότι δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες πάνω στο θέμα αυτό, φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φιστικιών από την μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην εμφάνιση αλλεργιών στο παιδί μετά την γέννηση. Αν λοιπόν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας έχετε αλλεργία σε τροφές καλό θα ήταν να τις αποφύγετε μέχρι να γεννήσετε.
- Καταναλώστε τροφές που περιέχουν βιταμίνη Ε, όπως ξηρούς καρπούς (εκτός από φιστίκια), φύτρες και φυτικά έλαια. Νεότερες έρευνες συνδέουν την βιταμίνη Ε με την μειωμένη εμφάνιση άσθματος, εκζεμάτων και αλλεργιών στα μωρά.
- Κάντε ένα check-up δοντιών. Οι έγκυες είναι περισσότερο επιρρεπείς σε ασθένειες των ούλων. Αυτές φαίνεται ότι είναι πιθανό να επιταχύνουν τον τοκετό. Έρευνες αποδεικνύουν πως η καλή στοματική υγεία προλαμβάνει τον παραπάνω κίνδυνο σε ποσοστό 84%
- Αποφύγετε τους καπνιστές. Το παθητικό κάπνισμα είναι τόσο επιβλαβές για την υγεία του παιδιού σας όσο και το ενεργητικό. Δεν αρκεί, λοιπόν, να κόψετε η ίδια το κάπνισμα. Ζητήστε και από τον σύζυγό σας να κάνει το ίδιο και αποφύγετε τους χώρους όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση καπνού.
- Καταναλώστε λαχανικά, κόκκινο κρέας, αυγά, όσπρια και αποξηραμένα φρούτα. Όλα αυτά είναι πηγές πρόσληψης σιδήρου, που είναι βασικός για το αίμα και την ανάπτυξη των οργάνων του εμβρύου. Η κατανάλωσή τους καλό θα ήταν να συνοδεύετε από έναν χυμό πορτοκαλιού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η βιταμίνη C τετραπλασιάζει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
- Μην κρατιέστε. Επισκεφθείτε το μπάνιο αμέσως μόλις νιώσετε την ανάγκη. Το να αναβάλλετε την ανακούφιση της κύστης σας ενισχύει τις πιθανότητες να προσβληθείτε από ουρολοίμωξη, κάτι που, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.
- Ελέγξτε τις κρέμες που χρησιμοποιείτε.Πολλά προϊόντα, ειδικά τα αντιρυτιδικά, περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης Α (π.χ. ρετινόλη), που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες.
- Κάντε νωρίς τον προγεννητικό έλεγχο για την τοξοπλάσμωση. Εάν διαπιστωθεί πως δεν έχετε αναπτύξει αντισώματα στο συγκεκριμένο βακτήριο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές. Ορισμένες τροφές, όπως το μη παστεριωμένο γάλα και τυρί, και ορισμένες εργασίες, όπως το καθάρισμα της άμμου της γάτας ή η κηπουρική, εμπεριέχουν κίνδυνο μόλυνσης. Φορέστε λαστιχένια γάντια και μάσκα για να τις εκτελέσετε και βγάλτε τις ακατάλληλες τροφές από το μενού σας.
- Πιείτε πολύ νερό. Μπορεί να τρέχετε όλη την ώρα στην τουαλέτα αλλά, με το να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα, αναπληρώνετε το αμνιακό υγρό και ενισχύετε την ροή του αίματος, ώστε να φτάνει περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο μωρό σας.
- Προτιμήστε τα χλιαρά ντους και πείτε «όχι» στην σάουνα και στο τζακούζι. Οι μηχανισμοί ελέγχου θερμοκρασίας στα έμβρυα δεν είναι ανεπτυγμένοι οπότε το να βυθιστείτε σε μια ζεστή μπανιέρα δεν είναι μια καλή επιλογή. Εάν, λοιπόν, αισθάνεστε να ζεσταίνεστε, να ιδρώνετε, να ζαλίζεστε ή παρατηρείτε να κοκκινίζει το δέρμα σας μάλλον πρέπει να χαμηλώσετε την θερμοκρασία.
- Κοιμηθείτε στο πλάι και συγκεκριμένα στην αριστερή πλευρά. Η στάση αυτή επιτρέπει την μέγιστη ροή αίματος προς το μωρό. Αντίθετα, με το να κοιμάστε μπρούμυτα το έμβρυο πιέζεται ,ενώ ανάσκελα μπορεί να εμποδίζεται η ροή αίματος προς την καρδιά και έτσι να υποφέρετε από ζαλάδες.
- Σκεφτείτε θετικά. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως οι μέλλουσες μαμάδες, που βλέπουν την καλή πλευρά των πραγμάτων, γεννούν πιο γερά και υγιή μωρά απ’ όσες βλέπουν «το ποτήρι μισοάδειο». Εάν είχατε μια άσχημη μέρα, λοιπόν, φροντίστε να χαλαρώσετε με ένα χλιαρό ντους, ένα μασάζ ή με απλές ασκήσεις αναπνοής.
- Ελέγχετε τις κινήσεις του μωρού σας, κυρίως τον 8ο και 9ο μήνα. Εάν διαπιστώσετε διαφορά στην συχνότητα της κίνησης επικοινωνήστε την με τον γυναικολόγο σας. Ίσως σας ζητήσει να κρατήσετε ένα ημερολόγιο με τις κινήσεις του εμβρύου και, εάν δεν καταγράψετε δέκα κινήσεις σε μια συγκεκριμένη περίοδο, να σας κάνει ένα υπερηχογράφημα για να ελέγξει εάν όλα βαίνουν καλώς.
Όλοι οι παραπάνω τρόποι είναι αποδεδειγμένα ικανοί και αποτελεσματικοί ώστε να φέρετε στο κόσμο ενα απόλυτα υγιές μωράκι. Φυσικά πάντα πρέπει να λέμε όλη την αλήθεια στον γυναικολόγο μας και να ακολουθούμε πρώτα τις δικές του συμβουλές.
Τι ωραία περίοδος η εγκυμοσύνη..ιδιαίτερα άμα είναι και εύκολη!!
Φιλάκια στις εγκυούλες και στις κοιλίτσες τους..
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το με τις φίλες σας..θα το εκτιμούσα..:-)
Πηγή: Η Βίβλος της εγκυμοσύνης, Happy parenting
Σχολιάστε