5 τρόποι ανάπτυξης της ομιλίας του παιδιού σας και τεστ αξιολόγησης λόγου

Γνωρίζω ότι η ομιλία του παιδιού μας ιδιαίτερα μετά τον πρώτο χρόνο είναι ενα θέμα το οποίο μας απασχολεί όλες. Κάνοντας εκτενή έρευνα στο διαδίκτυο, συγκέντρωσα τους 5 καλύτερους τρόπους για να λύσετε τη γλώσσα του μικρού σας.

3d9a979b1c7ae6adda1ab5edd6c87151_XL

Μέχρι τη στιγμή που το μωρό σας συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο ζωής του, θα διαπιστώσετε ότι κατανοεί πολύ περισσότερο απο ότι μπορεί να επικοινωνήσει.  Αυτό οφείλεται στο γεγονός οτι ακόμα και πριν την έξοδο του απο την μήτρα το μωρό σας άκουγε και μάθαινε.  Μόλις το παιδί σας είναι μεταξύ 12 με 18 μηνών, τότε μόνο θα αρχίσει να χρησιμοποιέι πραγματικές λέξεις ώστε να επικοινωνεί.

Τελικά το παιδί σας, θα περάσει απο το «μπαμπάλισμα»  στο σχηματισμό προτάσεων με 2 λέξεις.  Κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 ετών, οι λεκτικές δεξιότητες του παιδιού σας θα αναπτυχθούν πολύ γρήγορα. Στην ουσία τόσο γρήγορα και έντονα που αφού κλείσει τα 3 έτη, το λεξιλόγιο του θα μπορούσε να φτάνει και τις χίλιες λέξεις.

Το θεμέλιο για την επιτυχή ανάπτυξη της γλώσσας ξεκινά με τις κατάλληλες γλωσσικές εμπειρίες στο σπίτι. Εδώ είναι 5 αποτελεσματικοι τρόποι ώστε να ενθαρύννετε τη γλώσσα του παιδιού σας.

  1. Διάβασμα και πάλι διάβασμα

Το να διαβάζετε βιβλία στα μικρά παιδιά, είναι ένας απο τους καλύτερους τρόπους για να γαλουχίσετε τις λεκτικές του δεξιότητες.  Για το λόγο αυτό προσπαθήστε να διαβάζετε στο παιδί σας καθημερινά. Τα βιβλία δεν διασκεδάζουν μόνο, αλλά συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γλώσσας εισάγωντας νέες λέξεις στο λεξιλόγιο τους.  Η προσοχή των μικρών παιδιών αποσπάται πολύ εύκολα, για το λόγο αυτό τα βιβλία που διαλέγουμε πρέπει να περιέχουν ζωντανές είκόνες και απλά κείμενα.  Όταν τελειώσετε την ανάγνωση του βιβλίου, συζητήστε την ιστορία μαζί του. Συζητήστε για τα χρώματα, τις εικόνες και τους χαρακτήρες του βιβλίου.

2. Εξηγήστε του τα πάντα

Συζητώντας με τα μικρά παιδιά, βελτιώνεται την κατανόηση των εννοιών και βοηθάτε στη σωστή οικοδόμηση τουλεξιλόγιου τους. Μπορίτε να το επιτύχετε αυτό εξηγώντας του συνεχώς τις καθημερινές σας δραστηριότητες.  Για παράδειγμα όταν βάζετε πλυντήριο μπορείτε να του πείτε :» Η μαμά βάζει τα ρούχα στο πλυντήριο για να τα πλύνει».  Επίσης κάθε φορά που το μικρό σας, σας μιιλάει δώστε του την αμέριστη προσοχή σας και διατηρείτε οπτική επαφή.

      3.  Συναναστροφή με άλλα παιδιά

Οταν το μικρό σας περνάει χρόνο με άλλα παιδιά μπορεί να τον παρακινήσει να αρχίσει να μιλάει.  Ακομά κι αν το παιδι σας δεν επικοινωνεί ενεργά με άλλους, η συναναστροφή με άλλα μικρά παιδιά τον βοηθάει να βλέπει και να ακούει τα άλλα παιδιά γύρω του, πως χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους ώστε να επικοινωνήσουν.

      4.  Γυμναστική στο στόμα

Μπορείτε να δώσετε στο μικρό σας την ικανότητα να αντιληφθεί δύσκολους ήχους, βοηθώντας το να εξασκήσει τους μυς της γλώσσας του ώστε να συλλαβίσει τους ήχους αυτούς. Βάζοντας οποιαδήποτε λιχουδιά σε ρευστή μορφή του αρέσει (π.χ. μαρμελάδα, φυστικοβούτυρο, πραλίνα ) πίσω από τα μπροστινά του δόντια και ενθαρρύνοντάς το να το γλύψει, θα το βοηθήσετε να προφέρει το γράμμα Λ.  Μπορείτε επίσης να σταθείτε μπροστά στο καθρέφτη μαζί με το μικρό σας και να του δείξετε τις εκφράσεις του προσώπου σας ενώ προφέρεται τους ήχους των γραμμάτων.

      5. Ζητήστε βοήθεια όταν χρειασθεί

Όλα τα παιδιά είναι μοναδικά και αναπτύσσονται με το δικό τους ρυθμό για αυτό μη μπαίνετε στη διαδικασία σύγκρισης με την ανάπτυξη άλλων παιδιών.  Όμως αν το μικρό σας δεν είναι ικανό στην ηλικία των 3 ετών να σχηματισει απλές προτάσεις ή γριλίζει για να επικοινωνήσει αντί να χρησιμοποιεί λέξεις, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί απο γιατρό ή λογοθεραπευτή.

Σας βρήκα και ενα πολύ ωραίο και γρήγορο τεστάκι για να αξιολογήσετε τις γλωσσικές δεξιότητες του μικρού σας.

http://www.iatronet.gr/members/exelixi-logou-omilias-paidiou/

Καλά αποτελέσματα..

Χρύσα

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: